Fågelholk

{ int work_in_progress; }

Detta är ett projekt jag tänkt på mycket, inspirationen kommer från Infrared Bird Box hos Raspberry Pi Learning Resources (där finns mycket annat skoj också). Projektet går ut på att använda en kamera tillsammans med en Raspberry Pi, kameran är monterad i en fågelholk vilket ger mig chansen att se utvecklingen av en familj blåmesar (eller vilka som nu flyttar in).

Än så länge har jag ingen holk, utan utvecklar och testar med en skokartong i ungefär samma storlek. Kameran är en Raspberry Pi NoIR HD v2. NoIR betyder att den saknar IR-filter (infra red), men det är säkert ingen tillfällighet att kameran heter noir... Att ha en tänd IR LED gör att kamera kan se i mörker, bilden nedan är tagen innifrån skokartongen (fler bilder längre ned).

Det som syns på bilden är dels att kameran sitter upp och ned, men även mitt visitkort och en anka som får stå modell för blåmesfamiljen. Kanske kommer jag behöva en LED till. Det är inte riktigt som BBC:s Planet Earth, men inte långt därifrån...

I skokartongen har jag tejpat upp kameran och ett litet breadboard där LED och en resistor (220 ohm) sitter. Sladdarna går ut till en Raspberry Pi 2. (Den tredje, orangea, sladden har ingen uppgift)

Hela installationen ser ut som nedan.

Min tanke är att senare flytta konstruktionen till en fågelholk. Idag används en wlan usb dongle för kommunikationen, det kommer jag nog fortsätta med. Hur dator ska få ström får jag se lite senare, när jag vet vart den ska sitta.

Uppdatering 1

Det blev lite mörkt i skokartongen så nu testar jag med två dioder, kopplade med 100 ohms resistorer istället för 220 ohm. Resultatet blev klart bättre.

Nästa steg är att stream kameran. Till det använder jag UV4L (se Raspberry Pi Video Streaming hur den installeras och används). Nu är det enkelt att använda en webbläsare för att se live feed. Men jag har en annan Raspberry Pi med KODI installerat, den måste kunna användas! Det hela är enkelt med en tvist. Det finns säkert någon trevlig add-on som kan visa en kamera-feed, men det går också att skapa en *.strm-fil med adressen till streamen, denna kan KODI spela som vilken film som helst. Sagt och gjort, filen fågelholk.strm skapades innehållandes endast adressen till streamen, men icke. Det fungerade inte alls! Den adress som användes var http://192.168.1.113:9090/stream (som funkar utmärkt i en webbläsare), men, och här kommer tvisten, när man tittar på "Visa sidkälla" i Chrome syns tilläget /video.mjpeg. Hela adressen är alltså: http://192.168.1.113:9090/stream/video.mjpeg. Ändra adressen i *.strm och KODI kan spela streamen!

Fortsättning följer!