Pelletsmätare

I huset där vi bor fanns tidigare en pelletsbrännare som värmekälla (den togs bort efter detta projekt blev färdigt...). Förrådet för pellets var en stor låda som fylldes på uppifrån, med en skruv hämtades pellets för att förbrännas. I början använde jag en tumstock för att mäta den dagliga förbrukningen och på så sätt få en idé om åtgången och när det är dags att fylla på.

Detta måste gå att automatisera! Det finns ingen LAN i pannrummet, så WLAN är ett måste. Någon form av avläsning direkt vid pannan skulle vara trevlig, t.ex. en diod som blinkar om man behöver fylla på förrådet. Men även avläsning på distans, en webbsida och/eller Domoticz, behövs. Lösningen blev följande system: En Raspberry Pi W blir huvudkomponenten, den kommer prata WLAN med Domoticz och även hysa en webbserver (NGINX är liten och passar bra). Några resistorer och en diod behövs för att blinka samt styra avståndsmätaren HC-SR04 (HC-SR04 Ultrasonic Sensor).

Nedan är en schematisk bild över systemet:

Kretskort

Ett pythonprogram kommer periodvis läsa av avståndsmätaren och skriva detta värde till en fil. Ett HTML-script läser filen och presenterar på en webbsida. Pythonprogrammet och lite annat kan hittas på projektets hemsida hos GitHub.

Nedan är en bild på systemet efter lödkolven har använts:

Alla delar

Här syns även lådan där avståndsmätaren sitter, lådan är fastsatt med dubbelhäftande tejp på insidan i pelletsförrådet. Lådan har printats med en 3D-skrivare (ritning kan fås, skicka ett mail). Elektroniken knökas sedan ned i en matlåda och placeras vid pelletsbrännaren.

Installation klar

Här kan man se de fyra sladdarna som går till avståndsmätaren (från lådan till det svarta locket). Dioden lyser med fast sken, det betyder ok nivå på pellets, skulle den blinka är det kanske två dagars pellets kvar. Ström får systemet från brännaren. Men eftersom denna går på en termostat finns det inte ström hela tiden, en powerbank (reklampryl från Jula) på 2200 mAh räcker för att driva raspberryn under tiden som brännaren inte har ström, och den hinner laddas upp när brännaren får ström.