Väderstation

En idé jag haft är att ha en enhet i köket som kan visa temperaturer och väderprognoser. Ofta börjar dagen med att ta reda på aktuell temperatur, och sedan förstå dagens kommande väder (barn i förskola...). Visst, man kan använda Domoticz-appen i telefonen och surfa in på Yr, men det hade varit kul att samla informationen. Då min Pelletsmätare inte behövdes längre fick jag en Raspberry Pi Zero över. Dessutom har jag inte använt någon skärm till datorn tidigare, alltså skärm som ansluts på annat vis än via HDMI.

Jag hittade Inky pHAT som är en skärm av typen e-ink, skärmen har tre färger (vitt, svart och rött) och drar bara ström när den uppdateras. Skärmen kommer fortsätta visa efter att strömmen försvinner. En nackdel är uppdateringstiden, den är fem till tio sekunder. En kul skärm som kan passa bra till vissa uppgifter. Det finns ett bra python-bibliotek som gör användandet enkelt. Skärmen ska visa temperatur från två termometrar, klockan och en väderprognos. Temperaturen hämtas från Domoticz-servern (så klart också Raspberry Pi) och väderprognosen från Yr. Skärmen är ganska liten, 212x104 pixels, så viss trial and error behövs för att välja font, placering av text och vilken information som skall visas.

Skärm

Till vänster på bilden ovan syns väderprognosen (temperatur och max förväntad nederbörd) för det aktuella sextimmars intervallet och de kommande två, två temperaturer från den västra ("v") och den norra ("n") termometern samt tiden. Temperatur och tid uppdateras varje minut, men prognosen hämtas bara var 15:e minut från Yr. Dessutom kan man se att skärmen "fungerar" även om det inte finns ström (ingen sladd).

Källkod finnas på GitHub.

Kommande uppgradering
En låda 3D-printad och en plats i köket...