Domoticz

Domoticz är det system jag använder, den körs på en gammal Raspberry Pi B som klarar uppgiften utmärkt. Till denna har jag två olika styrenheter:

433 MHz

Denna standard är enkel, billig, klarar större avstånd men har ingen säkerhet (mer om det senare). Styrenheten är en klassisk RFXtrx433E, ansluten via USB. Alla termometrar går via 433 MHz samt även några brytare. Jag har även brandvarnare och dörrsensorer som använder denna standard.

Z-Wave

Z-Wave kan ses som "nästa steg". Det bygger på mesh-teknik så alla enheter kan tillsammans skapa ett nätverk, det behövs ingen central kraftfull antenn som ska nå husets alla hörn. En annan viktig skillnad mot 433 är att kommandon som skickas kan kräva svar tillbaka. Ska en brytare slås på kommer Domoticz skicka signalen tills brytaren svarat att den är påslagen. Brytare och energimätare är den prylar jag har som pratar Z-Wave.

Det finns en massa andra enheter Domoticz kan prata med, jag har anslutit en Philips Hue-brygga, brandvarnare, min NIBE värmepump och SolarEdge växelomriktare för solcellerna. Det går enkelt att göra egna funktioner också, bl.a. min Pelletsmätare.