Bevattningsprojekt med Raspberry Pi

Problem

Hur kan man vara bort en vecka eller mer från lägenheten, och ändå få tomatplantor och annat vattnade?

Lösning

Jo visst, en lösning är så klart att fråga en granne. Men dessa kanske också har semester. En annan, något roligare, är att försöka lösa det hela med en Raspberry Pi. Till mitt lilla projekt behövs:

  • Raspberry Pi
  • 433 MHz transceiver, t.ex. RFXrtx433E USB transceiver
  • Fjärrströmbrytare
  • Vattenpump, t.ex. akvariepump
  • Slangar
  • Vattendunk, eller liknande

Istället för en vattendunk letade jag igenom förråden och hittade en gammal tvättunna från studenttiden, bättre att återanvända än köpa nytt. Pumpen ska dränkas, och för att hålla den på plats används en sten.

Pump i tunna

Slangen får man sedan lägga ut så att alla krukor kan få vatten (lite av ett "travelling salesman problem"). Jag lät även slangen gå tillbaka till tunnan, då blir det ett cirkulärt flöde (inga problem med luftbubblor som hindrar vatten att nå slutet av slangen). I varje kruka borrades sedan ett hål i slangen.

Ett hål per kruka visade sig räcka. Det är ganska bra flöde i pumpen, även på lägsta inställningen (150-600 liter/timme). Till slut ser systemet ut så här:

Här ser vi att locket till tunnan används också. Då slipper jag problem med klåfingriga barn eller smuts i vattnet.

Nästa steg är att styra anläggningen, och det är då Raspberry Pi kommer in i bilden. För att göra det så enkelt som möjligt använder jag Domoticz och en 433 MHz transceiver för att styra en fjärrströmbrytare. Denna kommer slås på, då går pumpen, och sedan stängas av en minut senare.

Hur länge pumpen ska gå får man såklart testa sig fram. Här ovan körs pumpen i en minut innan den stängs av. För att vara säker på att pumpen verkligen stängs av skickas off-kommandot tre gånger. Kommunikation med 433 MHz-prylar saknar validering, det går alltså inte veta att ett on- eller off-kommando har tagit emot av fjärrströmbrytaren.