RetroPie

Någon som känner igen följande:

      org   $1000 
loop: lda #$01
sta $d020
clc
adc #$08
sta $d021
jmp loop

Alltså byter färg på ram och bakgrund på en Commodore 64! Nu kanske man inte använder RetroPie till att programmera, för det går det utmärkt att jobba med VICE. Vill man friska upp sina assemblerkunskaper är Commodore 64 Programming on Windows en bra början.

Men galet roligt är det att spela sina gamla (C64-)favoriter igen, spel som Ghosts'n Goblins, Outrun eller The Last Ninja. Till amigan var det It Came from the Desert som gällde, det har jag tyvärr bara lyckats starta, inte spela. RetroPie har emulatorer för nästa varje dator som fanns på 80- och 90-talet. Personligen är det Commodore 64, NES ("Nintendo 8-bitars") och Commodore Amiga som är de intressanta. Men det finns även support för Atari ST, ZX Spectrum och en massa fler. 

RetroPie är ett färdigt system till Raspberry Pi. Det man gör själv är att hitta alla gamla favoritspel någonstans, det finns några ställen på nätet. Huruvida det är lagligt är lite oklart. Att bara använda en standardlåda till sin Raspberry Pi är lite tråkigt, speciellt när det finns en sådan fin i Lego som ser ut som en klassisk NES.

T.o.m. luckan för spelen finns, men här används den istället för att komma åt GPIO-porten...

Är man mer intresserad av NES, eller kanske har en egen spelidé kan man börja med The New 8 bit Heroes.